Hányszor együnk egy nap?

Mielőtt elkezdtem a diétát nem is számoltam, hogy hányszor eszek egy nap. Volt olyan, hogy reggel megittam a kávémat, ami úgy eltelített, hogy csak 11 körül ettem valami reggeli félét aztán így 4 fele ebédeltem és 10 fele vacsoráztam. A köztes időkben nasiztam egy-egy falatot. Néha megettem egy almát. Rettentően keveset ittam, szinte semmit. Amikor elkezdtem a foglalkozni azzal, hogy mit egyek és mikor rájöttem, hogy ez a lehető legrosszabb, amit csak csinálhattam. Már korán reggel kiéheztettem a szervezetemet és a tápanyagok helyett, koffeinnel próbáltam az energia szintemet felhozni. Ma már nem is csodálkozom, hogy mennyire fárdékony voltam akkoriban. A kávé megdobta a vérnyomásomat, de hirtelen le is ejtette, aminek az lett a következménye, hogy folyamatosan pótolni akartam ezt az energiát. Ma már tudom, hogy ahhoz, hogy a szervezetem rendesen működjön oda kell figyelnem arra, hogy hányszor és mit eszek egy nap.

Nem árulok el nagy titkot, hogy ha azt mondom, hogy a napi 5x étkezés az ideális. A legjobb, ha az egyes étkezések között eltelik 3-4 óra így biztosítani tudjuk a folyamatos energia, vitamin, ásványi anyag és nyomelem pótlását szervezetünknek. Az sem mindegy, hogy hogyan állítjuk össze az étrendünket. Reggelire és ebédre mehet a magasabb mennyiségű szénhidrát, persze abból is csak lassú felszívódású. Így egész nap energikusnak fogjuk magunkat érezni. Vacsorára pedig, ha lehet akkor egyáltalán ne fogyasszunk semmilyen szénhidrátot. A tízórai és uzsonna, ne legyen nagy adag inkább csak valami könnyű, ami segít abban, hogy ne legyünk farkas éhesek amíg végre az ebédünkhöz vagy vacsoránkhoz jutunk.

Figyeljünk oda a folyadék pótlására is. Napi legalább 3 liter víz ajánlott, amivel megőrizhetjük sejtjeink hidratáltságát. Ha lehet írjuk össze egy hétre előre, hogy mit fogunk enni és úgy menjük bevásárolni így nem esünk abba a hibába, hogy nincs olyan, amit ehetnék ezért, most csalok egy kicsit. Legyünk felkészülve arra, hogy az előkészüléshez és a főzéshez sok időre és energiára lesz majd szükségünk. Kell idő, amíg hozzászokik az ember és megkedveli az új ízeket vagy már óramű pontossággal fogja tudni mikor telt le az a 3-4 óra az előző étkezés után. De nem szabad feladni. Ha esetleg meg is botlunk ne szídjuk túlságosan Önnmagunkat. Inkább lássuk be, hogy ez nehéz és ígérjük meg magunknak, hogy legközelebb nem engedünk a csábításnak.

Remélem tudtam segíteni. Hamarosan újra itt!

Gabrielle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s